Om uiteindelijk een positieve bijdrage te leveren moeten we onze melkveehouderij opnieuw uitvinden. Koeien worden geschaard onder de grootste vervuilers, maar zijn in Veenweidegebied cruciale landschapsbeheerders. Het gaat niet om de KOE maar om het HOE. We gaan de bodem juist ópbouwen en de uitstoot van broeikasgassen tot een minimum beperken. Onder andere door een nieuwe manier van mestverwerking (compostering), beweiding en kruidenrijkere graslanden. We nemen CO2 en stikstof op en bieden de koeien een divers rantsoen. Hierdoor blijven zij gezond en laten ze minder vieze methaanboertjes.
Een CO2 neutrale melkveehouderij is nog een hele uitdaging. Daarom bewandelen we ook een ander duurzaam pad. Naast het land dat we met de koeien begrazen, hebben we 5 hectare beschikbaar voor regeneratieve landbouwmethoden waar we werken aan verbetering van bodem, biodiversiteit, waterkwaliteit en koolstof opslag. Onze eilandpolder is vanwege haar relatief geïsoleerde ligging een ideale proeftuin. We ontwikkelen onder andere een moestuin en een theeplantage, verkennen de mogelijkheden voor natte teelten en staan open voor andere ideeën.
De boerderij staat in dienst van de natuur. Onze droom is om stap-voor-stap steeds meer terug te geven. We zijn al gestart met een weidevogel biotoop, bestaande uit één hectare plasdras perceel en percelen die we in het broedseizoen niet maaien. Hiermee creëren we een optimaal foerageer- en broedgebied.
Voor de volgende onderdelen zoeken we concrete ideeen en partners: